Vi är en turistbyrå av barn, för barn!

Här får du lära dig mer om hur du blir en snällis i naturen. Du kan också följa med när jag och mina vänner hjälper påsen Pim att hitta hem. På vägen händer det en massa spännande saker! Häng på!

Hurra! Du har hittat till Allemansrättsskolan!

Här får du lära dig mer om hur du blir en snällis i naturen. Du kan också följa med när jag och mina vänner hjälper påsen Pim att hitta hem. På vägen händer det en massa spännande saker! Häng på!


I en lagom stor skog bor ett gäng vänner som är väldigt måna om allemansrätten. Eller ja, de känner nog inte riktigt till allemansrätten men för alla som bor i skogen är det självklart att bry sig om varandra. Och att vara i naturen utan att störa och förstöra förstås! Vi får följa den alltid lika glada grenen Gippi, den visa stubben Sasha och den sura vattendroppen Dido när de hjälper soppåsen Pim som gått vilse i skogen. På sin väg är gänget med om en massa spännande äventyr. Följ med och kolla!Avsnitt 1: Pim dyker upp (eller ner)

Grenen Gippi, stubben Sasha och droppen Dido sitter i sin glänta i skogen när en ny kompis plötsligt dimper ner från himlen!

Avsnitt 2: Allebajsrätten

Gänget vaknar på morgonen och stubben Sasha har fått en ny fin frisyr! Men varför luktar den så konstigt?

Avsnitt 3: Var är min kompis?

På sin väg genom skogen träffar gänget en dag en blomma. Blomman, som heter Sippan, är ledsen för att hen har tappat bort sin kompis.

Avsnitt 4: På äventyr i fjällen

Det är en helt vanlig dag i skogen då en röd ballong plötsligt kommer flygande…

Allemansrätten - snabbtips!

Här har vi samlat några tips om hur du gör för att bli en snällis i naturen. I Allemansrättsskolan får du lära dig något viktigt som du kan lära de vuxna: hur man har roligt i naturen utan att störa och förstöra.

Bada-bara-dar-det-ar-okej

Var får man bada?

Att bada är kanonkul. Det bästa är att man får göra det nästan överallt. Man måste bara tänka på några saker: Bada inte på en strand som är del av någon annans trädgård utan att fråga först. Att visa hänsyn i naturen är lika viktigt på land som i vattnet. På våren och sommaren när fåglarna har ungar är vissa stränder skyddade, då vill fåglarna vara ifred. Det brukar finnas skyltar på fågelstränder där det står om man får bada eller inte. Simma lugnt!

Jag vill veta mer!
Elda-inte-i-naturen

Elda i naturen

Att elda är mysigt, men det gäller att ha koll! Barn ska inte elda själva och det finns en hel del som vuxna måste tänka på när de eldar i naturen. Viktigast är att välja en plats där elden inte kan sprida sig eller skada naturen. Grus eller sand är ofta bra mark för eld, men var rädd om klippor, de kan spricka av värmen från elden. Ni kan ta kottar och grenar som ligger på marken till elden – låt levande växter och träd vara i fred. När det är torrt är det ofta eldningsförbud, då får man inte elda direkt på marken alls. Elda försiktigt och kom ihåg att släcka elden ordentligt innan ni går.

Jag vill veta mer!
Ga-inte-for-nara-hus

Var får man gå?

Tack vare allemansrätten får man gå nästan överallt. Men tänk på att inte gå eller leka på någon annans tomt eller odlingar. Man får förstås inte heller plocka bär, svamp eller annat på någon annans tomt eller i trädgårdar. Men man kan ju alltid fråga om man får smaka, bär är ju supergott!

Jag vill veta mer!
Hall-koll-pa-din-hund

Hundar i naturen

Ta gärna med hunden i naturen, men kom ihåg att ha koll på hunden så den inte stör djur eller fåglar. Det är extra viktigt på våren och sommaren när djuren i skogen har ungar eller ägg. I de allra flesta fall får man släppa hunden utan koppel men kom ihåg att alltid ha kontroll över vad hunden gör.

Jag vill veta mer!
Skada-inte-naturen

Var rädd om naturen

Man får göra mycket i naturen, som att till exempel leka, plocka blommor och bär eller cykla. Kom bara ihåg att visa hänsyn och inte störa djuren. Men det går ju alldeles utmärkt att bygga en koja utan att hugga ner eller skada träd, buskar och mossa, eller hur?

Jag vill veta mer!
Vilsen-Pim

Glöm inte skräpet

Ta med dig favoritgrejerna ut i naturen men lämna inte kvar något och ta med allt skräp. Metallburkar, plastpåsar, toapapper och annat skräp kan skada djur, växter och människor. Visste du att det tar naturen mellan 20 till 25 år att bryta ned ett tuggummi?

Jag vill veta mer!
Visa-hansyn

Var snäll mot djuren

Skogens djur är superspännande. Men de är ofta rädda för människor så kom ihåg att inte jaga, störa, skada djuren eller deras bon.

Jag vill veta mer!